top of page

Διαταραχές Σίτισης-Τροφική Επιλεκτικότητα

 

Η τροφική επιλεκτικότητα αναφέρεται στην τάση ή προτίμηση που έχουν τα παιδιά να επιλέγουν ορισμένα τρόφιμα και να αποφεύγουν άλλα. Παιδιά με τροφική επιλεκτικότητα είναι αυτά που παρουσιάζουν περιορισμένη ποικιλία τροφίμων στη διατροφή τους, απόκλιση ολόκληρης ομάδας τροφών (πχ κρέας), επιλογή τροφών σε σχέση με την γεύση, την υφή, το χρώμα κ.α.

Η τροφική επιλεκτικότητα συνοδεύεται από ορισμένα χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούν να περιλαμβάνουν:

  1. Περιορισμένη ποικιλία τροφίμων: Τα παιδιά με τροφική επιλεκτικότητα έχουν την τάση να επιλέγουν μια περιορισμένη γκάμα τροφίμων και να αποφεύγουν την κατανάλωση νέων ή διαφορετικών τροφών.

  2. Προτίμηση σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: Τα παιδιά με τροφική επιλεκτικότητα μπορεί να απορρίπτουν τρόφιμα με βάση τη γεύση, την υφή, το άρωμα, την εμφάνιση κ.α.

  3. Αποφυγή δοκιμής νέων τροφίμων

  4. Ευαισθησία στην υφή: Ορισμένα παιδιά μπορεί να έχουν ευαισθησία στην υφή τροφίμων, απορρίπτοντας παραδείγματος χάριν τρόφιμα με κρούστα, ζουμερή υφή ή κομμάτια.

  5. Περιορισμένη προσαρμοστικότητα: Ορισμένα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε νέες γεύσεις ή να αντιμετωπίσουν αλλαγές στη διατροφή τους.

  6. Στρες ή ανησυχία: Παιδιά που αντιμετωπίζουν στρες ή ανησυχία μπορεί να έχουν αυξημένη τροφική επιλεκτικότητα, καθώς η αναστάτωση επηρεάζει την αίσθηση της γεύσης και την όρεξη.

  7. Επιπτώσεις στην υγεία: Η τροφική επιλεκτικότητα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή διατροφική πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, προκαλώντας έλλειψη θρεπτικών συστατικών

 

Αυτά τα χαρακτηριστικά συμβάλλουν στη διαμόρφωση της τροφικής επιλεκτικότητας στα παιδιά και μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφική ποικιλομορφία και την υγεία τους.

Η παρέμβαση απαιτεί την συνεργασία μεταξύ εξειδικευμένων ειδικών, καθώς και του οικογενειακού ή/και του σχολικού περιβάλλοντος του παιδιού, με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση της δυσκολίας του παιδιού. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία βοηθά στο να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα, καθώς όσο λιγότερο εδραιωμένες είναι τέτοιες συμπεριφορές τόσο πιο αντιμετωπίσιμες θα είναι.

  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook

© 2025 ALL RIGHTS RESERVED BY |Therabee.plus|

bottom of page